P perty Tax Assistance C , Inc.
MULTI-STATE TAX CONSULTANTS
16906 Beliflower Boulevard * Bellflower, CA 90706

OFFICES . . . : .
 LOSANGELES, CALFORNIA Telephone: (213) 867-0758 * FAX: (213) 925 7344
SAN DIEGO, CALIFORNIA
\N FRANCISCO, CALIFORMA
CLEVELAND, OHIO

September 25, 1991

State Board of Bqualization
Assessment Standard Division
P.O. Box 942879

Sacramento, CA 94279-0001

Attn: Verne Walton
Re: Sales & Auction Data

Dear Mr. Walton:

Recently we attended a Society of Auditor Appraisers meeting in
Concord, California. Mark Buckley from your office gave a very
good lecture in one of the workshops I attended. During this
jecture it was my understanding that the SBB is not opposed to
( using auction data to help arrive at a proper market value. We
would appreciate having some additional data on how and when this
type of data would be used, specifically we would like to knows

1. wWhat is the SBE's position on the use of this type of
information? :

2. Does the SBE have any written guidelines on the use of this
type of data and if so may we get a copy?

3. Have there been letters to the assessors written on this
subject and if so which ones?

Thank you in advance for your cooperation in this matter.

Yours very truly,
. (,,.,7Z

oseph W. Grant
Tax Consultant
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STATE OF CALIFORNIA

STATE BOARD OF EQUALIZATION

. N'STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA
. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001)

(916) 445-4982

SEP 28 )] ‘*)

September 24, 1992

Property Tax Assistance Co., Inc.
16906 Bellflower Boulevard
Bellflower, California 90706

Attention: Mr. Joseph W. Grant
Tax Consultant

Dear Mr. Grant:

I am responding to your letter dated September 25, 1991.
our opinion on using auction sales data as an
value.

WLLIAM W, BENETT
Foet Dbvia, Kerdield

BRAD SHERMAN
Sacond D, Los Angetes

ERNEST J, ORONENSURD, /.
Third Dstict, San Dlogo

MATTHEW K. FONG
Fourth Dletrict Los Angeles

GRAY DAVS
Sacramento

BURTON W. OLIVER
Executive Directar

You have requested
indicator of fair market

I am not aware of any formal policy on this specific subject adopted by
either the Board or by the Assessment Standards Division staff. We have
(’ A reviewed our files and have found no previous written correspondence on

. this matter.

For auction sale prices to be 2

valid 1nd1ca:pr of fair :abe .
conditions stipulated in the market value de inition mus met.
definition of gair market value is found in Section 110 of the Revenue
and Taxation Code and further clarified in Rule 2 of the California
Code of Regulations. Rule 2 defines fair market value as follows:

rket value, the

" the price at which a property. if exposed for sale in the open

market with a reasona

ble time for the seller to find a purchaser,
would transfer for cash or its equivalent under prevailing market

conditions between parties who have knowledge of the uses to which

the property may be puts both geeking to maximize their g

neither being in a position fo take advantage of the exigencies of
"

the other. . «
Each selling price an appraisér us

be investigated an
conditions are met.

of this conditfon influenced selling price.

Auctions due to forced sales such as a bankruptcy or foreclosure would
generdlly not be considered reliable fndicators of fair market value.

es as an indicator of market value should
d studied to determine whether the required market value
The absence of any of the conditions stipulated in
the market value definition does not mean the sale is not indicative of
market value. - It requires the appraiser to determine whether the lack

(‘@, Howevér, in some circumstances auction sales could meet the market value
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Mr. Joseph W. Grant -2- September 24, 1992

conditions. The appraiser should consider if the transaction was typical

of existing market and economic conditions. Some types of property typically
transfer through the auction process. If this is the typical method of
transfer, given the existing market and economic conditions, and the market
value conditions have been met, the sale may be indicative of fair market
value. In those cases, it would be proper to use the auction sales prices

as an indicator of fair market value.

I hope this has been responsive to your questions and clarifies our position

in this matter., If you have any further questions, please feel free to

contact our Business Property Technical Services Unit at (916) 445-4982,
Sincerely,

Yo Yiliors

Verne Walton, Chief
Assessment Standards Division
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